Kalø fik besøg af fødevareminister Mette Gjerskov

Den 28. februar 2013 tog forstander Kim Qvist imod Mette Gjerskov på trappen foran Kalø Økologisk Landbrugsskole. Der blev lagt ud med at skifte til gummistøvler, hvor Mette Gjerskov lånte et par af skolen, da hun ikke havde fået sine egne med. Mødet begyndte med en rundtur på skolens ejendom, hvor frosten endeligt havde sluppet sit tag i den Syddjurske muld, så gummistøvlerne kom til deres ret. Man havde håbet på solskin, men måtte nøjes med den lune vind, der kom ind fra Kaløvig.

Kim Qvist tog Mette Gjerskov med på en rundtur i mere end en forstand, da han havde meget at fortælle om alle de tiltag, der er på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Han fortalte bl.a. om planerne for selvforsyning, der så småt er ved at blive skudt i gang, hvor det forventes at blive 100 % selvforsynende med grønsager i løbet af 2013. Han snakkede om komposteringsreaktoren/Bioreaktor, om istandsættelsen af stalden, om de 4 nyankommne John Deer traktorer og de 2 store der også snart melder deres ankomst. Mette Gjerskov kiggede også indenfor i hestestalden på Kalø – Dansk Islandsk Heste College hvor der var mange aktiviteter i gang, nogle unge mennesker red i ridehallen, mens andre passede hestene i boksene.

Turen rundt på skolens ejendom lod 15 min. tilbage til kaffen. I dagens anledning var der bagt dejlige kager af elever fra skolens 40 ugers grundforløb. Erika Hedetoft Skelmose fra 20 ugers grundforløb og Frederik Casper Nue Møller fra 1. hovedforløb tog i mod Mette Gjerskov i ”Laden” og deltog i snakken hen over kaffen. Mette Gjerskov var meget interesseret i at høre de unge menneskers mening om økologi og deres forventninger til fremtiden. Deres ønsker var bl.a. endnu mere fokus på økologi og at man så på landbrugsdriften som et større hele end bare som enkeltstående gårdejendomme. I forlængelse af denne snak talte Kim Qvist om at man på skolen har et ønske om at kunne uddanne faglærte landmænd med speciale i økologi, hvor der indgår en meget mere holistisk tilgang til produktion og drift og hvor samarbejdet landbrugene imellem kommer i højsædet.

Der blev også talt om regeringens 2020 målsætningen, om omlægning af de offentlige køkkener til minimum 60 % økologi, som jo kun kan ses som et kærkomment tiltag for økologien som helhed, men bestemt også for Kalø Økologisk Landbrugsskole i særdeleshed. Et godt argument for tilstedeværelsen af en landbrugsskole med skarp fokus på økologi.

Dette kunne Mette Gjerskov imødekomme yderligere med tanker fra regeringens 2020 plan, hvor der arbejdes for mere økologi. For som hun siger, så er omlægning til økologi ikke afvikling – men udvikling. Udvikling af nye driftsmetoder, nye maskiner og nye kreative produkter – alt sammen innovation som bidrager til grøn omstilling og beskæftigelsen i Danmark. En omstilling der i højere grad bringer landbrugserhvervet i harmoni med det omkringliggende samfund. Så der var meget folkene omkring bordet kunne blive enige om. Økologi er kommet for at blive – det er fremtiden…

Præcis efter en time, takkede Mette Gjerskov af og Kim Qvist gav hende et klem og sagde på gensyn i morgen – Vi ses til landmødet i Økologisk Landsforening.

Læs også artiklen i Lokalavisen

Læs også artiklen ”Minister vil skubbe på økologien” i Syddjurs Adresseavis

Læs også optakten til besøget “Walk the talk med fødevareministeren på Kalø” i Lokalavisen / KaløVig